Service

Even voorstellenOtteline Tuitel
Art Clay instructeur & Hadar's Clay Accredited Teacher & Meteor Clay TeacherSinds 2001 run ik mijn onderneming Non!Soesa Creatief, een workshoporganisatie voor particulier en bedrijf. In 2005 ben ik vanwege mijn creatieve achtergrond benaderd om deel te nemen aan de eerste instructeursopleiding die Art Clay Benelux in Nederland verzorgde. Zilverklei was destijds op de Nederlandse markt een nog vrijwel onbekend materiaal en enkel in het buitenland verkrijgbaar. In de opleiding bleek dat het een product was met ongekende toepassingsmogelijkheden en zo uitdagend dat ik er alles over wilde leren. Al snel volgden vervolgopleidingen om meer kennis en ervaring op te doen. Veel oefenen, veel fouten, veel leren! Na een intensieve periode van voorbereiding ben ik gestart met het geven van workshops om anderen mee te laten genieten van de mogelijkheden van dit fascinerende materiaal. Tot op de dag van vandaag staat de ontwikkeling van metaalklei niet stil. De komst van bronsklei, koperklei en staalklei heeft de horizon verbreed en geeft nog meer impulsen tot het realiseren van nieuwe metaalkunsten. Sinds 2009 werk ik met Hadar's Clay en in 2014 heb ik het Accreditatie Programma afgerond waarmee ik me officieel 'Hadar's Clay Accredited Teacher' mag noemen.

Workshops met Zilverklei van Art Clay Silver
Tot op de dag van vandaag is zilverklei bij velen nog onbekend en is het voor de meesten een eerste kennismaking met het materiaal. Tijdens de uitleg proef ik nog regelmatig dat er sceptisch tegen zilverklei aangekeken wordt: hoe wordt die klei nou zilver - en - is het allemaal wel echt? Daarom geniet ik er nog iedere keer weer van als de deelnemers enthousiast naar huis gaan met een prachtig - puur zilver en zelf ontworpen! - sieraad waar ze nog heel lang plezier van zullen hebben.
Zilverklei van Art Clay Silver leent zich uitstekend om in relatief korte tijd een geweldig leuk sieraad te maken. Met de diverse workshops bieden we allerlei mogelijkheden, van het maken van een hanger tot de kunst van het ringen maken. De workshops zijn voor iedereen geschikt, wel of geen ervaring, alleen of met een groepje, om kennis op te doen of  in het kader van een gezellig creatief bedrijfsuitje of vrijgezellenfeest.

Workshops met METEOR Clay
Bronsklei, koperklei en staalklei werken in principe hetzelfde als zilverklei. Maar omdat het onedele metalen zijn moeten ze in een zuurstofarme omgeving worden afgebakken om oxidatie (roest) tegen te gaan. Daarvoor worden de sieraden tijdens het afbakken in een roestvrijstalen bak met fijne kooldeeltjes gelegd. Het afbakproces duurt (veel) langer dan dat van zilverklei, waardoor het in een dagworkshop niet mogelijk is om een kant-en-klaar sieraad mee naar huis te geven.
Daarom wordt het werken met METEOR Clay op dit moment alleen aangeboden in meerdaagse workshops of cursussen.

De webwinkel
Naast het overdragen van kennis via de workshops ben ik in 2006 gestart met de webwinkel Zilverklei.eu (sinds mei 2015 onder de naam Metalclay.nl)
Tot op de dag van vandaag ben ik telkens op zoek naar nieuwe materialen en gereedschappen om het werken met metaalklei te vergemakkelijken c.q. specialiseren.

Eigen werk
Naast de workshops en het runnen van de webwinkel hou ik me in de overgebleven tijd bezig met mijn passie: het vervaardigen van unieke sieraden, sculpturen en objecten van metaalklei. En omdat je niet alsmaar kunt blijven creeren om het vervolgens in een kastje te zetten,  worden mijn creaties ook aan de liefhebber verkocht. Dit stelt mij in de gelegenheid om te herinvesteren in nieuwe metaalkunsten.

Bijzondere gasten
Terwijl Art Clay en PMC over een groot deel van de wereld zijn intrede al had gedaan, liepen wij in Nederland met de komst in 2005 achter op de rest. In de jaren daarna hebben we een behoorlijke inhaalslag gemaakt als het gaat om het vergaren van kennis. Naast de opleidingen die Art Clay Benelux verzorgt, heb ik ook enkele Metal Clay goeroe's uitgenodigd om hun kennis met ons te delen.

Zo hebben in 2008 Larissa Johnson (UK) en Sherri Haab (US) mijn atelier bezocht voor een gastworkshop.
Larissa heeft ons laten kennismaken met foto transfer op zilver de toepassing van hars op zilverklei.
Sherri en haar man Dan hebben ons ondermeer wegwijs gemaakt in het etching procedee waarmee je zelf metalen profielplaten kunt maken.

In oktober 2009 hebben we kunnen 'genieten'  van de kennis van Gordon K. Uyehara uit Hawaii, een echte vakman op het gebied van kleine details. Ook heeft hij ons basiskennis bijgebracht over het werken met brons- en koperklei.
Gordon werd vergezeld door collega instructeur Un-Roen Manarata die tijdens de workshop nieuwe gedetailleerde zilverkleitechnieken overbracht.

In september 2010 is Hadar Jacobson te gast geweest in mijn atelier voor een druk bezochte 3-daagse workshop waarin zij ons veel nieuwe technieken heeft geleerd voor het combineren van verschillende metaalklei soorten. Ondermeer werd aandacht besteed aan de Mokume Gane techniek.

Ik hoop je eens te mogen begroeten in de webwinkel of bij een van de workshops!
Otteline TuitelVoor een overzicht van onze workshops voor beginners en gevorderden, data en inschrijven

klik hier

Atelier Non!Soesa Creatief
Het atelier is gevestigd aan de
Hoogstraat 36 A in Sint-Michielsgestel
5 minuten rijden vanaf de A2 bij Den Bosch
(gratis parkeren voor de deur!).
T. 06 - 23 33 89 68