Service

Wat is zilverkleiMet zilverklei van Art Clay Silver maak je eenvoudig zelf puur zilveren sieraden
met relatief weinig investering in gereedschappen kun je er thuis mee aan de slag
of je volgt eerst bij ons een workshop
Wat is Zilverklei
Zilverklei (of beter kneedbaar zilver) is gemaakt van zuiver zilverpoeder, water en een niet-giftig organisch bindmiddel. Het is op dezelfde manier verwerkbaar als klei (vandaar zilverklei). Je kunt het kneden, uitrollen, snijden, stempelen etcetera.
Na het vormen en drogen van de zilverklei kun je het bewerken met vijltjes, graveermesje en schuurdoekjes.
Als het sieraad naar wens is bewerkt wordt het gebakken. Tijdens het bakken verbrandt het organisch bindmiddel en verbinden de zilverdeeltjes. De zilverklei wordt nu omgezet in 99,9% puur zilver. Voor het bakproces is een minimale temperatuur van 650 graden Celsius vereist. Deze temperaturen worden bereikt op het gasfornuis, met een gasbrander of in een professionele oven.


Voor iedereen binnen handbereik
Heb je er altijd al van gedroomd om zelf je zilveren sieraden te maken, dan is die mogelijkheid met zilverklei van Art Clay Silver nu binnen handbereik. In tegenstelling tot de traditionele technieken van het edelsmeden kun je met zilverklei op relatief eenvoudige manier al snel de meest geweldige resultaten behalen. In een paar uurtjes tijd kun je al een ring of hanger maken en dragen!
Maar ook voor edelsmeden, keramisten en glaskunstenaars biedt zilverklei geweldige aanvullingen op hun werk.

Thuis aan de slag
Een groot voordeel van het kneedbare zilver is dat je het op het gasfornuis kunt afbakken. Hierdoor is het mogelijk om deze hobby, zonder grote investering in gereedschappen, ook gewoon thuis te beoefenen.
Wel kunnen wij iedereen aanraden om eerst een workshop te volgen. Hierin leer je de (basis)technieken van vormen, bewerken, afbakken en afwerken in diverse stappen, zodat je thuis zelfverzekerder van start gaat.

Wat heb je nodig om te starten
In de categorie Sets Compleet sets tref je twee basispakketten voor beginners, de Starterset Basis Kit voor het maken van een zilverklei hanger en als aanvulling hierop de Starterset Ring Kit voor het maken van een ring. De zilverklei dient apart besteld te worden.

Workshops
Naast alle producten die voor het werken met zilverklei in deze webwinkel verkrijgbaar zijn, tref je ook een overzicht van de workshops die wij verzorgen. Als je jezelf voor een workshop wilt aanmelden, dan kan dat via het winkelwagentje. Wil je weten wat je allemaal nog meer kunt doen bij Non!Soesa Creatief? Surf dan eens naar de uitgebreide website: www.nonsoesa.nl

Advies
Natuurlijk zijn wij onze klanten altijd graag van dienst bij eventuele vragen over producten en/of technieken. Hiervoor kun je ons telefonisch of per e-mail bereiken. Alle gegevens tref je onder het kopje 'Contact'.


VEEL GESTELDE VRAGEN..

Hoe voorkom ik dat zilverklei uitdroogt?
Zodra u de verpakking open maakt begint de klei uit te drogen. U kunt water en een vochtige kwast gebruiken om te voorkomen dat de zilverklei uitdroogt terwijl u aan het werk bent. Als u zilverklei langere tijd wilt bewaren, kunt u het goed inwikkelen in huishoudfolie en terugstoppen in de orginele verpakking. Vervolgens dient u het op een donkere, koele plek te bewaren. Zo nu en dan vochtig maken met een kwastje met water voorkomt tevens uitdrogen. Het is belangrijk dat de zilverklei helemaal verpakt is, en dat contact met de buitenlucht wordt vermeden.


Hoe lang kan ik met zilverklei werken nadat de verpakking is geopend?
Net als normale klei droogt zilverklei aan de lucht. Omdat je maar met kleine hoeveelheden zilverklei werkt is het droogproces ook sneller. Ook een hoge kamertemperatuur en warme handen zullen het droogproces versnellen. Het is daarom raadzaam om vooraf na te denken wat je gaat maken en alle benodigde materialen bij de hand hebt. Na ongeveer 10/15 minuten wordt de zilverklei moeilijker vormbaar. Met een penseel en water hou je de klei vochtig (niet te nat) en verleng je het droogproces. Laat het water eerst intrekken of kneedt het in de klei voordat je verder werkt. Hiermee voorkom je dat de vochtige klei aan je handen en gereedschappen blijft plakken.


Mijn klei is zo hard als steen, kan ik het nu nog gebruiken?
Wanneer u water toevoegt aan de verharde en verkruimelde stukjes zilverklei (gebruik een vijzel of een oude electrische koffiemolen) kunt u deze omvormen tot een pasta. De dikte van de pasta hangt af van de hoeveelheid water die u gebruikt en de tijd die u het water laat inwerken op de zilverklei. De pasta kunt u gebruiken om kleine scheurtjes in werkstukken te repareren die zijn ontstaan na het drogen van het werkstuk.


Hoe kan ik zien of de zilverklei droog genoeg is?
Je kunt de klei laten drogen op kamertemperatuur (minimaal 24 uur), boven de verwarming, op een warmhoudplaatje of met behulp van een fohn (minimaal 10 minuten, afhankelijk van de dikte.
Om te kijken of de zilverklei droog genoeg is om te verhitten kunt u een schoon stukje glas gebruiken. Als u het werkstuk tegen het stukje glas aanhoudt en is geen condens zichtbaar op het glas dan is de zilverklei droog genoeg. Het is belangrijk dat zilverklei helemaal droog is voordat u het verhit. Wanneer dit niet het geval is, is de kans groter dat uw sieraad breekt tijdens het verhitten.


Kan ik mijn sieraad veranderen nadat het verhit is?
Zelfs wanneer u uw sieraad verhit heeft en niet tevreden bent met het resultaat, kunt u het nog veranderen. U kan het sieraad nog veranderen door er nieuwe zilverklei aan toe te voegen en het sieraad nogmaals te verhitten (na natuurlijk de andere stappen te hebben doorlopen). Het is verbazingwekkend om te zien hoe de nieuw toegevoegde zilverklei zich verbindt met de zilverklei in het bestaande sieraad en zo één geheel wordt. U moet er wel voor zorgen dat het sieraad schoon is voordat u de nieuwe zilverklei erbij voegt. Houdt er rekening mee dat de toegevoegde klei nog krimpt tijdens het bakproces.


Welke steentjes zijn het best te combineren met zilverklei?
Wij raden aan om steentjes die in een laboratorium gemaakt zijn en ook cubic zirconia steentjes te gebruiken. Je kan deze steentjes makkelijk in de zilverklei plaatsen en samen verhitten. Denk eraan om de steentjes te koelen op kamertemperatuur, het laten afkoelen van een steentje op een snellere wijzen kan leiden tot een gescheurde of gebroken steentje.

Bepaalde stenen kunnen niet worden gebruikt. Diamanten kunnen niet verhit worden, kwartssteentjes worden afgeraden om te verhitten. Daarnaast kunnen imitaties niet gebruikt worden. De heldere toplaag van deze steentjes kunnen smelten bij het verhitten. Denk eraan dat de veel groene stenen imitaties zijn.